Minule sme písali, ako na originálne talianske cesto na pizzu. Dnes poradíme ako pripraviť výborný paradajkový základ, pretože bez neho ani z vašich obľúbených ingrediencií dobrú pizzu neupečiete.
Čo budete potrebovať:
- 1,5 kg domácich paradajok dozretých na slnku
- 1 mrkvu
- 1 cibuľu
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 lyžicu kvalitného masla
- 20 lístkov bazalky
- soľ a korenie
- cesnak podľa chuti
Postup:
Paradajky narežte do kríža, zaparte ich v horúcej/vriacej vode, schlaďte a ošúpte. Potom ich spolu s mrkvou a cibuľou nakrájajte na kúsky. V hrnci na olivovom oleji rýchlo (aby nezhorkol) speňte rozpučený cesnak. Pridajte nakrájané paradajky, mrkvu a cibuľu, a varte cca 50 minút, kým zmes úplne nezmäkne. Ak vám zostali v hrncu kúsky zeleniny (hlavne mrkva), môžete ju ešte popučiť. Ochuťte štipkou soli, čierneho korenia a pre zjemnenie pridajte lyžicu masla. V mažiari si roztlačte čerstvú bazalku so soľou a olivovým olejom. Túto zmes vmiešajte do vychladnutej zeleninovej zmesi a váš vlastný paradajkový základ je na svete. Aby ste ho mali kedykoľvek po ruke, môžete si ho pripraviť aj viac a zavariť klasickým spôsobom do pohárov.