Taliansko a pizza, to je ako Vianoce a medovníky. Výbornú pizzu si môžete objednať aj u nás, v Houdini PIZZA, avšak ak máte chuť piecť a experimentovať, môžete si pizzu úpieť aj doma. Poradíme vám výborný recept na cesto. Na prípravu cesta na pizzu budete potrebovať dostatok času a hlavne kvalitné suroviny.
Čo budete potrebovať:
- 500g hladkej pšeničnej múky
- 10g droždia
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 300ml vody
- štipku soli
Postup:
Do vlažnej vody nasypte droždie, jemne premiešajte a nechajte postáť 10 minút na teplejšom mieste. Pripravenú zmes zmiešajte s hladkou preosiatou múkou, olivovým olejom a štipkou soli. Cesto je potrebné poriadne vypracovať. V tom vám môže pomôcť kuchynský robot, avšak ručná práca stojí za tú námahu a výborný výsledok. Správne vypracované cesto má byť mäkké a vláčne. Môžete ho nechať štandardne hodinku vykysnúť a piecť, avšak ak chcete aby chutilo ako v Taliansku, nechajte ho vyzrieť! A najlepšie celý deň – vypracované cesto vložte do misky, prikryte hrubšou utierkou alebo fóliou, a dajte na 24 hodín vyzrieť do chladničky.
Určite má každý z vás obľúbený druh pizze, na ktorý nedá dopustiť. Či už je to klasická Margherita so syrom a bazalkou, FUNGHI so šampiňónmi, NAPOLI so sardelami a olivami, no základom je vždy vynikajúce a chrumkavé cesto. A to už máte pripravené…
Samozrejme, okrem vašich obľúbených ingrediencií je tajomstvom dobrej pizze určite paradajkový základ. A ako na ten pravý taliansky, to ci povieme v ďalšom článku.